بازار سرپوشيده و تاريخي نيشابور

 

 اين بازار در بافت مركزي شهر نیشابور، نزديك به چهار راه انقلاب واقع شده و قدمت آن به دوره صفوي مي رسد. بازار سرپوشيده نيشابور يكي از منحصر به فردترين بازارهاي تاريخي خراسان بزرگ است كه تا حدود اوايل قرن حاضر، حدود 300 تا400 متر طول داشت. درگذشته يكي از ورودي هاي این بازار، ميدان خيام فعلي ( دروازه مشهد ) و ديگري ميدان فردوسي ( دروازه عراق )  بود، اما امروزه اين بازار داراي يك ورودي اصلي از خيابان شرقی- غربی امام خميني است كه با امتداد به سمت جنوب حدود 250 متر طول، 5/5 متر عرض و بیش از 1300 مترمربع زيربنا دارد. ارتفاع        ايوان ها حدود 4 متر است و در داخل بنا هنوز آثاري از وجود كاروانسرا، سرا، تيمچه و حمام به چشم مي خورد. امروزه محل خروجی بازار سرپوشیده خیابان عدالت شرقی است که ارتباط بخش شمالی بازار و بخش جنوبی آن را که قبلا نیز سرپوشیده بوده و به میدان محلوج فروشی ها منتهی می شده، قطع نموده است.

از نظر وضع بنا، ديوارها و پايه هاي ايوان ها از آجر و خشت قالبي و سقف آن ضربي آجري است. روكار نماي بازار بارها بازسازي و مرمت شده كه آخرين بار به همت كسبه و سازمان ميراث فرهنگي شهرستان كار مرمت آن  در سال 1377 اجرايي گرديد.

   در جهت مقابل ورودي بازار فوق، در ابتداي كوچه بازار نو ( طلافروشي ها )، يك آب انبار تاريخي با قدمت صفوي احداث گرديده كه احتمالاً آب آن از قنات بزرگي تأمين و به مصرف ساكنين شهر مي رسيده است. به لحاظ سبك و نماي معماري، اين آب انبار نيز در نوع خود كم نظير است.

 

از بناهای به جاماندهٔ این بازار می‌توان از سرا، کاروانسرا، تیمچه و گرمابه نام برد. کاروان سرای مستوفی یکی از تیمچه‌هایی است که در راسته ی این بازار قرار دارد. چند مسجد و یک تکیه و یک آب انبار از دیگر بناهای این بازار است.

فروشگاه اسناد توسعه شهرستان فیروزه

ورود به پورتال

امامزاده محمد محروق

جغرافیای روستایی میان جلگه

فهرست