شاه محمود نیشابوری

مشاهیر علمی، هنری و ادبی نیشابور

شاه محمود نیشابوری  ( زرین قلم )

شاه محمود ملقّب به «زرّین قلم» حدود سال ۹۰۰ قمری در نیشابور دیده به جهان گشود و اصول خوشنویسی را نزد دایی خود، عبدی نیشابوری و سپس سلطان محمد خندان آموخت.
اگر چه نخستین آثار تاریخ دار وی به سال ۹۲۳ ق. و به دورۀ شاه اسماعیل اول صفوی مربوط است اما به گمان بسیار در جوانی وارد دربار شاه طهماسب صفوی (۹۳۰-۹۸۴ ق.) گردیده است. وی پس از مدتی که در تبریز به سر می برده، در سالهای نزدیک به زمانی که پایتخت از تبریز به قزوین منتقل شد به مشهد عزیمت نمود و تا پایان عمر در آنجا به کتابت نستعلیق سرگرم گردید.

وی شاگردان فراوانی نیز تربیت کرده است از جمله: سلیم نیشابوری، حاج محمد تبریزی، محمد حسین باخرزی، سلطان محمود تربتی و قطب الدین یزدی.
شاه محمود در فاصلۀ سالهای ۹۲۳ ق. تا ۹۸۲ ق.  که بالغ بر شصت سال است، نسخه های خطی فراوانی به ویژه حدیث های بسیاری را کتابت کرده است. از مهمترین اثار وی کتابت نخستین قرآن به خط نستعلیق است که اکنون در موزۀ توپ قاپی استانبول ترکیه نگهداری می شود و همچنین خمسۀ طهماسبی در موزۀ بریتانیا.

آخرین اثر تاریخ دار وی که در سال ۹۸۲ ق. تحریر شده می رساند که وی تا این سال در مشهد می زیسته است. تذکره نویسان وی را درویش صفت خوانده و سروده هایی را نیز از وی نقل کرده اند.

پژوهشگر گرامی خواهشمند است چنانچه مطالب، مقالات یا  تصاویری از مشاهیر ذکر شده در اختیار دارید، به منظور غنی سازی پورتال با ما به اشتراک بگذارید و نظرات ارزنده تان را جهت بهبود خدمات علمی پورتال ارسال نمایید.
نام و نام خانوادگی
این فیلد را پر کنید
ایمیل
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
تلفن همراه
این فیلد را پر کنید
پیشنهادات
این فیلد را پر کنید
نظرات تخصصی
این فیلد را پر کنید

بارگزاری فایل




فهرست